Kommenteeri

Õrnroosad roosibeseed

Magustoidu jaoks jätkub kõhus alati ruumi ja seda eriti juhul, kui on tegemist õhkõrnade ning kaunilt roosade peedibeseedega, mis on kaetud kergelt roosise mascarponevahuga. Kuigi besee küpsemise-kuivamise ajaks on vaja pisut kannatust ei ole tegemist keerulise retseptiga ning kindlasti sobib see hästi ka emadepäeva hommikukohvi kõrvale.

Olgu öeldud, et kuigi peedijahu on täielik supertoit, siis siin retseptis toimib see eelkõige toiduvärvina ning beseekooke tervislikuks pidada siiski ei saa. Oleme proovinud nii- ja naapidi, aga besees suhkru vähendamine hästi ei toimi, seega las need jääda väikeseks natuke patuseks ampsuks, mida endale vahel harva lubada võib! Ja ülejäänud peedijahu soovitame tervisliku smuuti sees nautida - nii on kõik kenasti balansis!

Toome retseptis ära kogused kahe munavalge kohta, kuid loomulikult võid vajadusel kogust lihtsalt kahe- või isegi kolmekordistada!

Beseepõhjade jaoks:
2 toasooja munavalget
100 grammi suhkrut
1 tl peedijahu
Paar tera soola

Kreemi jaoks:
50 grammi vahukoort
100 grammi mascarponet
10-15 g suhkrut (pigem tagasihoidlikult, sest besee on ise väga magus)
1 tl Monin Prantsuse vaniljesiirupit
0,25 tl roosivett (doseeri väga ettevaatlikult, see on tugev maitse!)

Katteks:
Värskeid marju/puuvilju pildil granaatõunaseemned, aga sobivad ka vaarikad, maasikad, mustikad, virsik...
Külmkuivatatud vaarikaid ja lilleõisi

NB! Kindlasti hoolitse selle eest, et munavalge sisse ei satuks kübetki kollasest ning kõik tööriistad oleks täiesti rasvast vabad. Vastasel juhul võib juhtuda, et munavalge lihtsalt ei lähe vahtu.

1. Eelsoojenda ahi 120 kraadini ning kata ahjuplaat küpsetuspaberiga.
2. Aseta munavalged ning sool kaussi ning vahusta neid kuni saad vannivahtu meenutava vahu. Seejärel lisa pool suhkrust ning jätka vahustamist kuni suhkur on enam-vähem sulanud. Siis lisa ülejäänud suhkur ning vahusta kuni ka see on lahustunud ehk sõrmede vahel ei ole enam tunda terakesi ning tekkinud on väga tugev teravate tippudega vaht. 
3. Lisa peedijahu ning sega munavalge kaunilt roosaks. 
4. Tõsta munavaht endale meeldiva otsikuga pritskotti ning pritsi umbes peopesa suurused ringid, mille ääred on pisut kõrgemad, kui keskkoht, et kreemi ikka rohkem mahuks. Loomulikult võid pritsida lisaks ka klassikalise beseeküpsise kujuga lillekesi ilma kreemita nautimiseks.
5. küpseta pöördõhuga tund aega, seejärel lülita ahi välja, jäta selle uks praokile  ning lase beseel täielikult ahjus jahtuda.
6. Kreemiks vahusta vahukoor, mascarpone, suhkur ning vaniljesiirup ühtlaseks kreemiks. Lisa õige pisut roosivett, sega ning maitse. Vajadusel lisa veel roosisiirupit. 
7. Vahetult enne serveerimist pritsi (või tõsta lusikaga) kreem beseepõhjadele ning kaunista meelepärase kraamiga. 
 

Lisa kommentaar

Email again: