Kilke saab kasutada toitude koostises nii jahuna kui ka röstituna või küpsetatuna.
Kilgijahu on maheda ning pigem neutraalse maitsega andes võimaluse laialdaseks roogade valmistamiseks.

Kilgijahu võib lisada küpsetistesse ning pagaritoodetesse, smuutidesse – asenda kuni 10-15% jahust kilgijahuga. Samuti saab kasutada terveid kilke klike erinevate roogade koostises, näiteks:

  • röstitult snäkina või garneeringuna salatil, võileival vms
  • küpsetatult prae koostisosana - näiteks vormiroas, risottos või pastaroas

Vaarika-kilgimuffinid, 20 tk

Vaja läheb:

  • 3 muna (palun vabalt jooksnud kanadelt)
  • 0,5 dl suhkrut
  • 1 dl õunakastet
  • 0,5 dl kookosõli
  • 2 dl täisterajahu
  • 0,5 tl soodat
  • Suts soola
  • 1 dl hakitud pekaanipähkleid
  • 60 vaarikaid (võivad olla külmutatud)
  • 0,5 dl kilgijahu

Juhtnöörid

  1. Eelkuumta ahi 210 kraadini
  2. Vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks
  3. Lisa juurde õunakaste ning kookosõli.
  4. Viimasena sega juurde jahud, sool ja sooda ning sega ettevaatlikult ühtlaseks.
  5. Tõsta tainas minimuffini vormidesse. Kui tead, et sinu muffinivormid kipuvad taigna enda külge kinni jätma, siis määri neid eelnevalt võiga või kasuta paberist vorme. Vormide äärest jäta pool sentimeetrikest täitmata, sest need kerkivad ka.
  6. Suru igasse muffinisse 3 vaarikat ning kata pealt pähklipuruga.
  7. Küpseta umbes 15 minutit kuni muffinid on kenasti kerkinud, pähklid kergelt pruunistunud ning kui muffinisse torgatud tikk sealt puhtana välja tuleb.

See suurepärane retsept ning palju teisi roogi pärineb andeka koka sulest, kelle toidublogi on leitav siit: www.kahvliga.ee


Porgandi-kilgikook

Vaja läheb:

  • 110g nisujahu
  • 20g kilgijahu
  • 1 tl küpsetuspulber
  • 1 tl Santa Maria piparkoogimaitseaine
  • 120 g või
  • 1 dl fariinsuhkur
  • 1 dl pruun suhkur
  • 2 tk muna
  • 250 g riivitud porgand
  • Soovi korral lisa purustatud kreeka pähkleid (50g) ja rosinaid (50g)

Juhtnöörid

  1. Sega jahud, küpsetuspulber ja piparkoogimaitseaine.
  2. Riivi kooritud porgandid peene riiviga.
  3. Vahusta pehme või kohevaks, kalla edasi mikserdades osade kaupa juurde mõlemad suhkrud.
  4. Lisa ükshaaval toasoojad munad.
  5. Sega lusikaga hulka jahu, seejärel riivitud porgand, pähklid ja rosinad.
  6. Tõsta tainas küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi ning küpseta ahju keskosas 175° juures 40 minutit. Kook on valmis, kui selle keskele torgatud puust tikk jääb puhtaks ning tainas lööb vormi servade küljest lahti.
  7. Aseta pann 15 minutiks restile jahtuma, et õhk saaks liikuda ka vormi all.
  8. Tõsta või kummuta kook välja ja lase täielikult jahtuda; lõika tükkideks ning puista need tuhksuhkruga üle.

Jahtunud koogi võid soovi korral ka külmutada – üles sulatades lõhnab ja maitseb nagu värskelt küpsetatud.